Asociatia Dj-ilor Profesionisti din Romanaia (ADJPR) ne informeaza
13 iunie 2007
Protocol continand METODOLOGIA
privind reproducerea fonogramelor publicate in scop comercial destinate exclusiv
comunicarii publice in scop ambiental si lucrativ
1. (1) Utilizatorii, persoane fizice autorizate sau juridice, care reproduc fonograme publicate in scop comercial sau reproduceri ale acestora in scopul comunicarii publice, au obligatia sa obtina din partea organismului de gestiune colectiva a drepturilor conexe ale producatorilor de fonograme, o licenta neexclusiva pentru reproducerea fonogramelor in schimbul unei renumeratii
(2) Persoana juridica se considera licentiata exclusiv pentru activitatea angajator sai
de reproducere a fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora in scopul comunicarii publice.
(3) Licenta neexclusiva este personala si nu poate fi cesionata unui tert.
(4) Reproducerea mentionata la punctul 1.(1) este destinata exclusiv comunicarii publice a fonogramelor in scop ambiental sau lucrativ.
(5) Renumeratia mentionata la punctul 1.(1) se constituie intr-o suma forfetara de
1200 RON/an indiferent de numarul fonogramelor reproduse din repertoriul organismului de gestiune colectiva al producatorilor de fonograme si va fi indexata anual tinand cont de indicele de inflatie.
La aceasta suma, se adauga TVA.
2. Comunicarea publica a fonogramelor reproduse de catre utilizatori se poate face exclusiv in spatiile pentru care s-a obtinut din partea organismelor de gestiune colectiva a drepturilor conexe ale artistilor interpreti sau executanti sau ale producatorilor de fonograme, licenta neexclusiva pentru utilizarea fonogramelor in scop ambiental si/sau lucrativ si pentru care s-a achitat renumeratia aferenta acestei utilizari.Totodata,detinatorul de orice titlu al spatiului in care are loc comunicarea publica va interzice accesul utilizatorilor prevazuti la Art.1 pct.(1) care nu detin licenta neexclusiva din partea organismului de gestiune colectiva a drepturilor conexe ale producatorilor de fonograme pentru reproducerea acestora.
3. Utilizarea in spatii publice a fonogramelor reproduse, in lipsa licentei neexclusive privind pachetul de fonograme obtinute din partea organismului de gestiune colectiva al producatorilor de fonograme, atrage dupa sine aplicarea sanctiunilor prevazute de lege.
4.Licentierea reproducerii fonogramelor se solicita de catre utilizator anual inainte de inceperea activitatii, initial in baza unei liste provizorii de fonograme, ce va cuprinde mentiunile referitoare la titlul fonogramei, artist interpret/formatie, producator/coproducator,anul primei publicari, tara si numarul de catalog depusa la sediul organismului de gestiune colectiva, urmand ca, pe parcursul sau la sfarsitul anului in curs, sa fie declarata lista completa a fonogramelor reproduse cu aceleasi mentiuni in format electronic cu o adresa de inaintare semnata si stampilata de reprezentantul legal.
5. (1) Reproducerea fonogramelor se poate face pe orice tip de suport, precizat la obtinerea licentei.
(2) Este interzisa distribuirea cu titlu oneros sau gratuit a suporturilor pe care a fost reprodus pachetul de fonograme.
6. (1) Reproducerea unui pachet de fonograme in scopul comercializarii aparaturii audio (tonomate, MP3, karaoke, etc.) prevazuta cu pachet de fonograme se poate face numai in urma obtinerii licentei neexclusive din partea organismului de gestiune colectiva a drepturilor conexe ale producatorilor de fonograme, in schimbul unei renumeratii.
(2) Renumeratia mentionata la punctul 6.(1) este stabilita conform tabelului urmator si va fi indexata anual tinand cont de indicele de inflatie.
Tabelul nr.1
NUMAR FONOGRAME VALOARE/FONOGRAMA
INTERVAL 1 – 1000 fonograme 1 RON/ fonograma
INTERVAL 1001 – 2500 fonograme 0,75 RON/ fonograma
PESTE 2500 fonograme 0,5 RON/ fonograma
La aceste sume, se adauga TVA.
7. Licentierea reproducerii pachetului de fonograme conform punctului 6.(1) se realizeaza de catre utilizator pentru respectivul pachet, in baza listei de fonograme, ce va cuprinde mentiunile referitoare la titlul fonogramei , artist interpret/formatie, producator/coproducator, anul primei publicari, tara si numarul de catalog depusa la sediul organismului de gestiune colectiva.
8. Organismul de gestiune colectiva desemnat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor drept colector pentru drepturile producatorilor de fonograme pot numi unul sau doi delegati pentru monitorizarea utilizarii fonogramelor reproduse in scop ambiental ori lucrativ, avand acces liber in spatiile inchise sau deschise unde se realizeaza comunicarea publica, in baza legitimatiilor emise de organismul de gestiune colectiva sau a altor documente doveditoare (delegatie), putand utiliza echipamentele de inregistrare audio si/sau video portabile.
9. Renumeratiile stabilite se pot modifica anual, incepand cu prima luna a anului urmator celui in care s-a publicat prezenta metodologie, de catre organismul de gestiune colectiva desemnat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor drept colector unic pentru drepturile producatorilor de fonograme, pe baza indicelui de inflatie stabilit la nivel national.
10. Aceste modificari se depun la Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pe cheltuiala organismului de gestiune colectiva, prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, emisa in termen de 5 zile de la data depunerii.
11. Modificarile devin efective incepand cu luna urmatoare publicarii.
12. Prezenta metodologie intra in vigoare in termen de 30 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Asociatia Dj – ilor Profesionisti din Romania (ADJPR)
www.adjpr.ro
comments powered by Disqus