Artmania se intoarce in Piata Mare din Sibiu

3 mai 2017
Lacuna Coil, Devin Townsend Project, You Me at Six ╚Öi Riverside sunt primele patru trupe confirmate pentru cea de-a 12-a edi╚Ťie a Festivalului ARTmania, care se ├«ntoarce cu un line-up de excep╚Ťie ├«n Pia╚Ťa Mare din Sibiu, ├«n perioada 28-29 iulie. Simfonic, progresiv, heavy sau clasic, cea de-a 12-a edi╚Ťie a festivalului promite, pe durata a dou─â zile, concerte cu cele mai bine cotate trupe ale momentului, favori╚Ťi ai marilor festivalurilor interna╚Ťionale, un mix de stiluri ╚Öi genuri, care r─âspunde a╚Ötept─ârilor celor interesa╚Ťi, an de an, de festivalul de la Sibiu. Festivalul ARTmania se desf─â╚Öoar─â anul acesta sub egida ÔÇťTake a StandÔÇŁ, o campanie de ├«ncurajare a implic─ârii civice ╚Öi a coeziunii sociale ╚Öi o declara╚Ťie pentru ap─ârarea valorilor europene. Campania este o ini╚Ťiativ─â a Yourope, asocia╚Ťie la care ARTmania este afiliat, al─âturi de 90 dintre principalele festivaluri din Europa

• Anul acesta, în perioada festivalului, va fi lansat programul “Sibiu – Festival City”, un proiect ini╚Ťiat de ARTmania. Pe lâng─â o ofert─â cultural─â bogat─â – concerte, expozi╚Ťii, lans─âri de carte sau film – platforma “Sibiu – Festival City” va g─âzdui ╚Öi prima edi╚Ťie a reuniunii interna╚Ťionale Est European Music Conference (EEMC), un eveniment de anvergur─â european─â, care ╚Öi-a propus s─â aduc─â la masa dialogului peste 500 de exper╚Ťi, autorit─â╚Ťi, promoteri români ╚Öi principalii operatori de pe pia╚Ťa interna╚Ťional─â a festivalurilor.

Ajuns la cea de-a 12-a edi╚Ťie, Festivalul ARTmania anun╚Ť─â ╚Öi anul acesta un line-up interesant, în prima serie de arti╚Öti confirma╚Ťi num─ârându-se italienii gotici de la Lacuna Coil – muzicienii ale c─âror piese au fost incluse pe coloana sonor─â a unor filme cu succes de cas─â, precum “Underworld” ╚Öi “Resident Evil”, starurile britanice ale noului val - You Me At Six, cea mai bun─â trup─â britanic─â în 2011, polonezii Riverside – un alt fel de Pink Floyd contemporan, sau canadienii Devin Townsend Project – un experiment genial al unui muzician inventiv ╚Öi plin de for╚Ť─â, care ╚Öi-a început cariera ca vocal pentru Steve Vai.

Abonamentele au fost puse în vânzare ast─âzi, în re╚Ťelele iabilet.ro ╚Öi pe kompostor.ro, iar primele 300 de abonamente au pre╚Ťul special de 150 de lei. Dup─â epuizarea acestora, în prima perioad─â de pre-sale, pre╚Ťul unui abonament va fi de 190 de lei.

Lacuna Coil. I-a╚Ťi auzit în Resident Evil: Apocalypse! Una dintre cele mai tari trupe italiene de rock, cotat─â cu patru stele de Allmusic ╚Öi nominalizat─â la premiile MTV, melodici, creativi ╚Öi plini de for╚Ť─â, Lacuna Coil mizeaz─â pe o estetic─â gotic─â, atât muzical─â, cât ╚Öi vizual─â, dar ╚Öi pe armonii care pun voci în contrast sau pe riff-uri adânci de chitar─â. Acute ascu╚Ťite, temperate de un bass profund, un sound specific care a asigurat coloana sonor─â a unor blockbustere ca “Underworld” sau “Resident Evil: Apocalypse”, muzica Lacuna Coil este produsul cel mai bine vândut din istoria casei de discuri care i-a lansat, Century Media Records, o companie care a fost cump─ârat─â în 2015, pentru 17 milioane de dolari, de Sony Music Entertainment. Aplauda╚Ťi la Ozzfest, în Statele Unite, au colaborat cu In Flames, au înregistrat un album cu influen╚Ťe arabe – “Shallow Life”, care, de altfel, a urcat pe locul 20 în topurile Statele Unite, au câ╚Ötigat un premiul pentru cel mai bun album la Female Metal Voices Fest Award, în 2012, ╚Öi titlul de cea mai bun─â trup─â din lume la Metal Hammer Awards, în 2016. Cel mai recent album, “Delirium”, lansat în 2016, este cel de-al optulea album de studio al italienilor Lacuna Coil, cl─âdit pe tema conceptual─â de nebunie, ilustrat─â prin diverse întâmpl─âri care se petrec într-un sanatoriu. O metafor─â pentru ororile pe care le întâmpin─âm în fiecare zi, pân─â în momentul în care, în mod miraculous, g─âsim leacul tuturor relelor – a╚Öa cum spuneau, cândva, membrii trupei. Albumul a intrat înc─â de la lansare pe primul loc iTunes, la categoria metal, ╚Öi pe locul 2 în topul rock al aceluia╚Öi selec╚Ťioner. Lacuna Coil concerteaz─â pentru prima oar─â în România, în Pia╚Ťa Mare din Sibiu.

Riverside. Rock progresiv ╚Öi heavy metal cu polonezii Riverside, o trup─â asem─ânat─â adesea cu Pink Floyd sau Dream Theater, dar care î╚Öi afirm─â identitatea prin explor─âri experimentale duse pân─â departe, uneori pân─â la grani╚Ťa cu alte genuri, printre care ╚Öi electro. Credita╚Ťi de întreaga critic─â înc─â de la debut, succesul pe care Riverside l-a avut în Polonia le-a adus un contract cu o cas─â de discuri american─â, Laser’s Edge, ╚Öi o colaborare cu Travis Smith, pictorul care a semnat identitatea vizual─â a unor trupe mari, de la Dewin Townsend, la Anathema. Albumul de debut lansat în aceast─â formul─â, „Out of Myself”, a primit recunoa╚Öterea publica╚Ťiilor de specialitate, de la Metal Hammer, la Belgium Prog-Noser. Marele succes, înso╚Ťit de vânz─âri de mas─â, a venit o dat─â cu lansarea albumului „Voices in My Head”, iar cel de-al treilea album, „Rapid Eye Movement”, le-a adus o colaborare cu Dream Theater, pentru segmentul european al turneului din 2007. Cu ╚Öase albume excelente în palmares, trupa se preg─âtea pentru un nou turneu, dar, la începutul anului 2016, chitaristul Piotr Grudzi┼äski a murit, în urma unui stop cardiac survenit dup─â un concert Winery Dogs. Cei trei membri r─âma╚Öi au anun╚Ťat c─â nu-╚Öi vor înlocui colegul ╚Öi c─â vor continua în formula de trio. Cel mai recent album al trupei, Eye of the Soundscape”, este o încânt─âtoare colec╚Ťie a unor piese instrumentale mai vechi, reinterpretate, al─âturi de câteva piese noi. Acest album este un tribute adus lui Piotr Grudzi┼äski ╚Öi include ultimile piese la care acesta a colaborat.

You Me At Six. "In New Music We Trust". Englezii care au avut succes înc─â de la albumul de debut, You Me At Six, au un stil inconfundabil, chiar dac─â unii g─âsesc în AND-ul lor ceva urme l─âsate rock-ul american, de la Blink-182, la Incubus sau Thrice, ba chiar ╚Öi influen╚Ťe pop-country-rock, de╚Öi toate într-o abordare nou─â, plin─â de for╚Ť─â, contemporan─â. “Take of Your Colors”, albumul lor de debut, a fost lansat în 2008 ╚Öi le-a adus o nominalizare pentru titlul de cea mai bun─â trup─â britanic─â, premiu pe care l-au ratat, de altfel, de mai multe ori, pân─â s─â-l primeasc─â, în cele din urm─â, în 2011, pentru single-ul “Byte My Tongue”, lansat în colaborare cu Oliver Sykes. Au fost aplauda╚Ťi în Japonia, în Europa sau în Statele Unite, iar anul acesta î╚Öi s─ârb─âtoresc, printr-un turneu mondial, cel de-al cincilea album de studio, “Night People”, lansat în luna ianuarie a acestui an. Un album colorat, cu tonuri mai sumbre, mai ap─âs─âtoare, pigmentate cu nuan╚Ťe mult mai senine, pop rock, hard rock ╚Öi chiar rock’n’roll, poate ╚Öi ceva influen╚Ťe din legendarii lumii, de la Led Zeppelin la Rolling Stones, de la Muse, la The Killers. Albumul a intrat direct pe locul trei în topurile britanice ╚Öi pe primul loc în Noua Zeeland─â.

Devin Townsend Project. Un zid de sunet, a la Frank Zappa. Imagineaz─â lumi, pe care le distruge pentru a ridica altele, cocheteaz─â cu rock-ul extrem doar pentru a-l înlocui cu cel melodic, inventeaz─â un univers doar pentru a-i schimba imediat regulile. O voce versatil─â, care acoper─â o arie impresionant─â, de la acutele ╚Öi ambitusul specific marilor cânt─âre╚Ťi de oper─â, pân─â la ╚Ťipete rock ╚Öi sunete grave, guturale, reprize intercalate în segmente melodice: Devin Townsend este, cel mai probabil, unul dintre cele mai interesante proiecte de pe scena rock canadian─â. Aduce în scen─â mult întuneric ap─âs─âtor, pe care îl cresteaz─â cu zgomote bizare ╚Öi îl m─âtur─â apoi, cu valuri misterioase de rock sincretic postindustrial. Canadianul Devin Townsend este unul dintre cei mai creativi arti╚Öti ai noului val, un muzician al c─ârui talent a fost remarcat înc─â din adolescen╚Ť─â, când a fost rugat s─â colaboreze, ca vocal, pentru albumul lui Steve Vai, “Sex and Religion”. Jongleaz─â cu nenum─ârte stiluri, de la hard rock la metalul progresiv, ambiental sau new age, face demonstra╚Ťii de virtuozitate pe care, de altfel, le-a ╚Öi exemplificat pe cele patru albume de lansare a proiectului s─âu muzical. Un artist extrem de prolific, a f─âcut experimente acustice remarcabile pe nu mai pu╚Ťin de 23 de albume de studio, finalizate ╚Öi aplaudate în întreaga sa carier─â.

Cine spune povestea ARTmania. Maria Zurbagiu, grafic-designer ╚Öi ilustrator, deschide seria arti╚Ötilor plastici invita╚Ťi s─â trimit─â cronici din ARTmania, afi╚Öele realizate de ace╚Ötia, viziuni proprii asupra unei constela╚Ťii a artei pulsând de energie, urmând s─â intre în colec╚Ťia festivalului, pentru a fi prezentate, apoi, în expozi╚Ťii. Maria Zurbagiu a absolvit Universitatea Na╚Ťional─â de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucure╚Öti, Sec╚Ťia Grafic─â, este deopotriv─â inspirat─â în gravura în metal, în linografie, xilografie ╚Öi serigrafie, dar st─âpâne╚Öte la fel de bine ╚Öi photoshop-ul, una dintre minunatele ei por╚Ťi de acces în lumea virtual─â. A participat la mai multe expozi╚Ťii individuale ╚Öi colective, inclusiv în Teheran sau Viena, succese care i-au adus în palmares nenum─ârate premii, inclusiv premiul UNICEF ╚Öi o men╚Ťionare în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare pânz─â pictat─â vreodat─â de copii, eveniment înregistrat în noiembrie 2006. Maria Zurbagiu a fost Big Bang-ul Universului ARTmania, urmând ca, an de an, o serie de al╚Ťi arti╚Öti plastici invita╚Ťi s─â-╚Öi plimbe printre stele propriile himere, într-o serie de afi╚Öe de colec╚Ťie care s─â spun─â mai departe pove╚Öti extraordinare din universul culturii rock.
Platform─â dedicat─â promov─ârii tuturor formelor de expresie artistic─â, ARTmania s-a consacrat ca principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Marc─â cu prestigiu ╚Öi tradi╚Ťie pe scena cultural─â regional─â, ARTmania ╚Öi-a conturat propria identitate cu un concept îndr─âzne╚Ť ╚Öi un ambient special - Pia╚Ťa Mare a uneia dintre cele mai frumoase citadele medievale din Estul Europei. ARTmania exploreaz─â mereu drumuri noi, capitalizând experien╚Ťa ╚Öi prestigiul edi╚Ťiilor anterioare, când pe scena mare din Sibiu au urcat o serie de trupe importante, de la Nightwish ╚Öi Serj Tankian, la Die Toten Hosen, Whitin Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters OfMercy, Lacuna Coil, Republica, Helloween, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mul╚Ťi al╚Ťii.


comments powered by Disqus


Ne ajutam de "cookies" pe site-ul nostru pentru a ne asigura ca puteti gasi informatia pe care o cautati in cel mai simplu mod.
Continuand, acceptati aceste "cookies". Puteti citi mai multe despre "cookies" si cum functioneaza aici.