"Parintii muzicii electronice" la Bucuresti
15 iunie 2009
Formatia Kraftwerk, a concertat, vineri, la Sala Palatului din Bucuresti, unde le-a oferit celor circa 4.000 de spectatori un show inedit, amplificat de 50.000 de wati si care a beneficiat de o sonorizare de exceptie.
Cei de la Kraftwerk, considerati "parintii muzicii electronice", s-au aflat la primul lor concert in Romania, dupa o cariera de aproape 40 de ani. De altfel, concertul a fost cu adevarat unul pentru cunoscatori, la el fiind prezenti fani adevarati ai genului.
Concertul a fost unul dintre putinele spectacole de sala in care au fost folosite efecte quadrofonice. Kraftwerk se numara printre pionierii conceptului de "events architecture", fiind printre primii artisti care au studiat si dezvoltat fiecare detaliu al unui show live - de la lumini si sunete, la dinamism si prezenta scenica.
Dupa un tur de forta in care muzicienii i-au incantat pe cei prezenti cu piese care le-au adus faima internationala, precum "Tour de France", "The Robots", "Radioactivity", "Neon Lights", "Autobahn" sau "The Model", concertul s-a incheiat, in jurul orei 22.30, in aplauzele publicului.
Vazut ca un adevarat grup avangarda la vremea aparitiei pe scena internationala, Kraftwerk a adus o majora contributie la dezvoltarea muzicii electronice, devenind principalul punct de referinta pentru numeroase tinere trupe ce le-au urmat. Ceea ce Kraftwerk a creat la inceput - un sound revolutionar, combinat cu sectiuni ritmice si melodii sintetizate, toate aranjate in general intr-un stil clasic acompaniat de versuri simple - a devenit mai tarziu cunoscut ca synthpop, electro, techno, house si IDM (intelligent dance music), trupa generand astfel un impact masiv asupra tuturor genurilor muzicii populare moderne.
Florian Schneider si Ralf Hutter au pus bazele Kraftwerk in 1970, urmand ca mai tarziu celor doi sa li se alature Wolfgang Flur si Karl Bartos. Componenta trupei a mai suferit schimbari de-a lungul timpului, in formula actuala fiind formata din Ralf Hutter (voce, clape, sintetizatoare, producator, "lider de trupa"), Fritz Hilpert, din 1987 (percutii, sintetizatoare, inginer de sunet), Henning Schmitz, din 1992 (sunete de bass, sintetizatoare, clape inalte) si Stefan Pfaffe, din 2008 (operator video).
Timp de aproape 40 de ani, Kraftwerk a fost constant in atentia fanilor, piese precum "Tour de France", "The Robots", "Radioactivity", "Neon Lights", "Autobahn" sau "The Model" fiind considerate veritabile imnuri ale muzicii electronice. Lansand de-a lungul carierei 12 albume de studio, trei materiale live, peste 10 compilatii, 25 de single-uri si o videografie de aproape 20 de titluri, formatia Kraftwerk este astazi vazuta ca o adevarata legenda a muzicii electronice.
Pe langa inovatiile muzicale, Kraftwerk a investit constant si in repezentatiile live: proiectii gigantice, roboti si imagini holografice impresionante, toate intr-un fascinant mix de sunet, imagine si culoare ce transforma un simplu concert intr-o experienta multimedia senzationala.
Sursa: Mediafax
comments powered by Disqus