Festivalul FânFest a fost pentru prima oara organizat în 2004, când mai multe ONG-uri si activisti din cadrul campaniei Salvati Rosia Montana au avut initiativa unui mare eveniment în aer liber prin care sa se promoveze potentialul de dezvoltare alternativa si peisajul cultural si natural al Rosiei Montane, dar si sa informeze publicul tânar din România privind opozitia împotriva proiectului de extragere a aurului în cariera deschisa si folosind tehnologia cianurilor. De atunci si pâna în 2007 festivalul FânFest a avut loc în fiecare vara la Rosia Montana, timp în care a atras zeci de mii de participanti – tineri, studenti, lideri de opinie, activisti, artisti, parinti, copii, iubitori de munte si de natura – într-o varietate de activitati ce au inclus concerte de muzica, piese de teatru, tururi ghidate ale Rosiei Montane, prezentari de carte, proiectii de film, standuri de prezentare si proiecte demonstrative organizate de numeroase ONG-uri de mediu din România si din strainatate, târguri de produse traditionale si ecologice etc.
Noutatea editiei din 2010 este aceea ca evenimentul va avea loc în chiar satul Rosia Montana, spre deosebire de editiile anterioare când locatia a fost platoul Jig-Vaidoaia, situat deasupra satului Rosia Montana si oferind o priveliste panoramica asupra sa. În acest an între 13-15 august, curti, parculete, cladiri, ferme, strazi si piete ale Rosiei Montane vor alcatui o mare scena unde vor fi gazduite activitatile evenimentului. Participantii se vor putea caza la gospodariile localnicilor – pagina web a evenimentului va cuprinde o baza de date completa a posibilitatilor de cazare – sau îsi vor putea instala corturile în zone special marcate în acest sens. În cele doua nopti ale evenimentului mai multe elemente de peisaj precum si monumente istorice vor fi iluminate pentru a le evidentia farmecul si valoarea, astfel în fiecare noapte peisajul Rosiei Montane va fi diferit.
Activitatile FânFest 2010 vor tinti în principal promovarea valorii peisajului cultural al Rosiei Montane si vor îmbina conferinte, dezbateri, lansari de carte, standuri si prezentari ale ONG-urilor de mediu active din România, povesti vechi din batrâni în jurul focului, concerte în aer liber, piata de produse taranesti traditionale si ecologice, demonstratii de gatit dupa retete traditionale si standuri de degustare, ateliere interactive de arta si mestesuguri cu activitati sportive si de recreere în aer liber – cros, catarari, ciclism montan si trekking – dar si cu proiectii de filme artistice si documentare pe probleme de mediu si schimbari sociale sau dedicate copiilor. Mesajul festivalului din acest an va fi dus pe scena de formatii ca Luna Amara, Grimus, Tapinarii, Tunderground, Zum, The Others si Chilli Familli.
FânFest 2010 pastreaza traditia editiilor precedente de eveniment non-comercial, la care artistii nu percep un onorariu pentru prestatia artistica, organizatorii nu percep de asemenea un onorariu pentru activitatea lor de management, nu exista o taxa de intrare pentru participanti iar evenimentul beneficiaza de eforturile, talentele si dedicatia unei echipe de nu mai putin de 80 de voluntari. Promovarea evenimentului se va face prin mijloace si canale non-comerciale, în principal folosind pagina web a evenimentului www.fanfest.ro Principalii beneficiari ai evenimentului vor fi locuitorii Rosiei Montane care îsi vor putea deschide casele si gospodariile pentru participanti, vinde produse locale sau ghida participantii printre numeroasele atractii turistice de la Rosia Montana.
‘Vrem ca publicul nostru sa constientizeze cu adevarat de ce luptam pentru acest loc si ce viitor vrem sa-i cladim. Si vrem ca, odata constientizând valoarea si importanta acestui loc, sa ni se alature”, a declarat Eugen David, Presedintele Alburnus Maior.
***
Pentru mai multe informatii va rugam contactati: Roxana Pencea la 0723024300 si vizitati
www.fanfest.ro (în curând)
sursa hipmag.ro