Vernisaj și teatru în Club A, duminică, 12 februarie!
Contempora3
Contempora este un spatiu expozitional dedicat tinerilor artisti romani din diferite ramuri ale artei. Contempora se defineste ca un proiect complex, care isi propune sa promoveze arta tanara romaneasca. In cea de-a 3-a editie, Contempora ne propune un colaj, in care veti putea regasi diverse forme de arta vizuala: pictura, grafica, ilustratie, arta urbana, fotografie, design, arhitectura. Prin demersul sau de facilizare a conexiunii inter-arte, Contempora ofera o viziune unitara asupra artei contemporane romanesti, aflata intr-o reala evolutie. Lucrarile din expozitie sunt realizate de catre tinerii artisti romani a caror valoare nu a fost inca popularizata pe scara larga. Asadar, Contempora aduce aceste lucrari mai aproape de public, expunandu-le in spatii neconventionale.
Proiectul Contempora acceseaza publicul concertelor de muzica simfonica, jazz, soft music, pieselor de teatru, festivalurilor sau publicul marilor evenimente culturale.
In luna septembrie 2011, prin amabilitatea Domnului Director General Lucian Catalin Iliescu, prin proiectul sau de largire a ariei culturale a Salii Palatului, tinerii artisti romani au fost sustinuti in demersul lor artistic. Sala Palatului si agentia de publicitate Blue Buffalo, in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arta au organizat prima expozitie Contempora. Expozitia a fost vizitata de un numeros public format din spectatorii concertelor care au avut loc in cadrul Festivalului International George Enescu.
Pe intreaga perioada de sarbatori a anului 2011, Sala Palatului a fost gazda concertelor stagiunii de iarna, dar si a celei de-a 2-a editii Contempora.
La inceputul anului 2012, Expozitia Tinerilor Artisti Contempora, a primit din partea Asociatiei Culturale Danae, invitatia de a se alatura proiectului sau teatral “Dresoarea de fantome”. Alaturandu-se acestui eveniment, Contempora vine in contact direct, atat cu un public iubitor de cultura, cat si cu tanarul public al evenimentelor desfasurate in Club A.
Artistii care vor expune in expozitia Contempora 3 sunt:
Adela Lupu
Alexandru Marinica
Alexandra Tataru
Alexandra Terzi
Alexandra Vacaroiu
Andreea Jurj
Corina -Laura Nae
Daniel Djamo
Dia Iacob
Ilinca Seda Lazarescu
Ioana Iulia Negru
Ioana Pioaru
Levente Lázár
Magda Radu
Maria Fülöp
Marta Popescu
Rares Dragoiu
Regele Ionescu
Robert Matei
Sebastian Apostol
Valentina Buz
Vizi Géza
Vlad Matei Stanciu
Vernisajul Expozitiei Tinerilor Artisti Contempora3 va avea loc in Club A, in 12 februarie 2012, la ora 18. Expozitia va fi deschisa pana in 11 martie 2012.
In cadrul vernisajului va avea loc lansarea de carte si CD “Apa de ploaie” al poetei Anca Oprescu si al compozitorului Walter Dionisie. Invitati speciali: Alexandra Usurelu, Adela Lupu, Nicu Nicusor si Iolanda Boban.
Concertul se va desfasura incepand cu ora 17.00. Intrarea este libera.
Dresoarea de fantome
Autorul piesei “Dresoarea de fantome”, prin parabola propusa, te obliga la o intelegere creativa a textului sau. Cu un umor cinic si inconfundabil, Ion Baiesu reuseste sa creeze o atmosfera tensionata intre personajele piesei sale. In "castelul" unde bantuie fantomele sistemului concentrationar, dresoarea-dictator calca cu bestialitate, in modul cel mai aberant si primitiv cu putinta, totul in picioare. Ea incearca sa dreseze constiinte, este paranoica, crede ca dincolo de orice spatiu si timp isi poate afilia ideile si principiile unei ideologii pe care o slujeste obedient si fara discernamant. Dresoarea isi impune punctul de vedere chiar si in fata unor biete fantome. In jalnicul si halucinantul sau demers, ea se izbeste de un paznic analfabet, devenit un fel de inger pazitor al celor ce ar urma sa fie spalati pe creier. Este o lupta inegala intre raul dezlantuit si binele incarcerat.
Antagonism tragic, inspirat parca din evenimente actuale. Asasinii-dresori de constiinte umbla printre noi in libertate, chiar la scara istoriei imediate, nu numai a celei trecute, incercand sa afecteze constiinta si libertatea de exprimare a individului. Fiorii reci ai raului absolut devin senzatii cat se poate de reale. O concluzie se desprinde clar: avem nevoie fiecare de cate un paznic.
Dimensiunile timp, spatiu si senzatiile tulburatoare date de textul lui Ion Baiesu, sunt liniile de forta ale piesei.
Prin interpretarea de exceptie a piesei "Dresoarea de Fantome", actorii creaza un impact emotional deosebit asupra spectatorului.
Regizorea Mihaela Boboc Manea propune inserarea in spectacol a unor pasaje muzicale live la chitara electrica, intr-o interpretare originala, de la jazz la rock.
Solutiile scenografice minimaliste completeaza tabloul general, facand ca piesa lui Ion Baiesu sa capete noi valente stilistice, potentate si de includerea in proiect a expozitiei tinerilor artisti romani Contempora.
Va asteptam la premiera piesei "Dresoarea de Fantome" de Ion Baiesu, care va avea loc duminica, 12 februarie, ora 19, in Club A – str. Blanari nr. 14, sector 3, Bucuresti.
Reprezentatiile vor avea loc in urmatoarele zile de duminica:
12 februarie 2012, ora 19.00, Club A - premiera 19 februarie 2012, ora 19.00, Club A
26 februarie 2012, ora 19.00, Club A
4 martie 2012 ora 19.00, Club A si
11 martie 2012 ora 19.00, Club A.
intrare: 10 lei